Puurojen ja vellien valmistus
 

VILJATUOTE

Nestemäärä

Viljaa puuroon

Viljaa velliin

Kypsymisaika

Grahamjauhot

1 l vettä/maitoa

2 dl

 

20 min.

Ruisjauhot

1 l vettä

2-3 dl

 

30 min.

Ruispuurojauhot

1 l vettä

1-2 dl

 

45 min.

Ohrajauhot

1 l vettä/maitoa

3 dl

1 dl

20 min.

Kaurahiutaleet isot

1 l vettä/maitoa

4,5 dl

1 dl

10-15 min.

 

 

 

 

 

Vehnähiutaleet

1 l vettä/maitoa

3-4 dl

1 dl

15-20 min.

Ohrahiutaleet

1 l vettä/maitoa

3-4 dl

1 dl

15-20 min.

Ruishiutaleet

1 l vettä/maitoa

3-4 dl

1 dl

15-20 min.

Mannasuurimo

1 l maitoa

1½ dl

½ dl

8-10 min.

Rikottu ohrasuurimo

3 dl vettä + 6 dl maitoa

1-1½dl

 

1 h 15 min.

Rik.ohrasuurimo uunipuuro

1 l maitoa

1-1½ dl

 

1-2 tuntia 175C

Kokonainen ohrasuurimo

½ l vettä + ½ l maitoa

1- 1½ dl

 

1½ h

Kok.ohrasuurimo uunipuuro

1 l maitoa

1½ - 2 dl

 

2 h 15 min. 175C

 

 

 

 

 

Spelttihiutale, pieni

1 l vettä

4 - 4 1/2 dl

 

10-20 min.

 

 

 

 

 


Parhaiten puuro kypsyy miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, tiiviin kannen alla. Tällöin se kuumenee tasaisesti eikä pala kovinkaan helposti pohjaan.

Jauhot vispilöidään tasaiseksi massaksi poreilevaan nesteeseen. Puuroa on hyvä sekoitella alkuvaiheessa ja silloin tällöin kypsymisen aikana, jotta hiutaleet ja ryynit eivät painuisi pohjaan.

Tuoreet marjat, soseet ja survokset ovat oiva tuorelisä puuroihin. Myös paloiteltu tai raastettu hedelmä - esim. omena - tekee hyvän puuron vieläkin paremmaksi.

Raparperi, omenalohkot, puolukat ja kuivatut hedelmät pannaan puuroon jo alkuvalmistusvaiheessa.

Sen sijaan esim. ruusunmarja-, mustikka- ja pihlajanmarjasoseet lisätään valmiiseen puuroon.