Uuniohrapuuro (6 - 8 annosta)

2 dl rikottuja ohrasuurimoita

1 tl suolaa

1,5 l täysmaitoa

1/2 rkl hunajaa

1/2 rkl voita

tarjoiluun:

maitoa
kanelia, sokeria 

Mittaa ohrasuurimot voideltuun uunivuokaan. Lisää suola, maito ja hunaja. Sekoita. Lisää pari voinokaretta puuron pinnalle. Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia. Sekoita puuroa kypsennyksen ensimmäisen tunnin aikana 2-3 kertaa. Tarjoa maidon, sokerin ja kanelin kera.


Sämpylärullat (30 kpl)

5 dl kevytmaitoa

50 g hiivaa

2 tl suolaa

2 rkl sokeria

1 valkosipulin kynsi murskattuna

2 dl Vääksyn Myllyn ohrahiutaleita

8,5 dl Vääksyn Myllyn vehnäjauhoja

50 g voita

Täyte: 

1 pussi (150 g) emmental raastetta

2 dl hienonnettua persiljaa 

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, valkosipuli ja hiutaleet. Alusta joukkoon jauhot ja pehmeä voi. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (40 x 60 cm). Ripottele levylle juustoraaste ja persilja. Kääri levy rullalle kuten kääretorttu. Leikkaa rullat noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi. Nostele leivinpaperin päälle pellille, leikkauspinta ylöspäin. Käännä taikinanauhan pää alapuolelle. Kohota peitettynä. Paista 200 asteessa noin 15 min.


Äidin pannurieska (2 pientä t. 1 iso pellillinen)

1 ltr. piimää

2 dl kermaa (miel.hapanta )

2 dl kermaviiliä

4 dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita

1,5 dl kauraleseitä

0,75 dl pellavansiemeniä

2 kpl kananmunia

1 rkl vehnäjahoja

2 tl suolaa 

1. Sekoita huoneenlämpöinen piimä, hapan kerma, kermaviili, ohrasuurimot, kauraleseet ja pellavansiemenet. Turvota taikinaa pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
2. Lisää taikinaan munat, vehnäjauho ja suola. Sekoita. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kaada taikina pellille.
3. Paista 225 °C uunin alatasolla kauniin ruskeaksi.


Ohrarieska (piimärieska)

1 ltr. piimää

4 dl hienoksi rikottua ohraryyniä

1 tl suolaa

1-2 kananmunaa

1 dl vehnäjauhoja

(2 dl kermaviiliä)

(50 g voita) 

Laita ohraryynit turpoamaan piimään muutamaksi tunniksi (tai vaikkapa yön yli jääkaappiin). Sekoita muut aineet joukkoon Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 250 °C 25-30 min. Voitele halutessasi voisulalla heti uunista otettuasi. Tarjoa lämpimänä.