Omena-kaurasämpylät

½ l   Maitoa tai vettä

25 g Hiivaa

1½ tl Suolaa

2 rkl  Siirappia

½ dl  Rypsiöljyä

4 dl  Omenaraastetta

3 dl  Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita

n.1 l Vääksyn Myllyn vehnä-tai hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon tai veteen. Sekoita joukkoon suola,siirappi,omenaraaste ja kaurahiutaleet. Lisää suurin osa jauhoista, ja alusta taikinaa. Lisää rypsiöljy, ja loput jauhot. Alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunasta. Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa 20-25 minuuttia. Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä tangoksi. Jaa se 20 palaan ja muotoile sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille, peitä liinalla ja kohota noin 20-35 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Kaurasämpylät

½ l Vettä

125 g Maitorahkaa

1 tl Suolaa

50 g Hiivaa

5 dl Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita

7 dl Vääksyn Myllyn vehnäjauhoja 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon rahka, suola ja hiutaleet sekä jauhot. Vaivaa hetki taikinaa ja anna sen sitten kohota hetki n 20 minuuttia. Leivo taikinasta haluamasi mallisia sämpylöitä. Anna kohota leivinliinan alla 20 minuuttia ja paista uunissa 225 asteessa 10-13 minuuttia.


Neljän viljan leivät (3 kpl)

5 dl Vettä

50 g Hiivaa

2 tl Suolaa

2 dl Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita

2 dl Vääksyn Myllyn ohrajauhoja

3 dl Vääksyn Myllyn ruisjauhoja

5-6 dl Vääksyn Myllyn vehnäjauhoja

1/2 dl Öljyä 

1. Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, kaurahiutaleet, ohra- ja ruisjauhot sekä öljy. Alusta taikina vehnäjauhoilla tasaiseksi.
2. Anna taikinan kohota hyvin.
3. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä kolmeksi,pyöreäksi, ohueksi leiväksi. Tee kunkin leivän keskelle reikä juomalasilla tai muotilla.
4. Kohota leivät liinan alla, pistele ne haarukalla tai kuvioi terävällä veitsellä tai leivinpyörällä.
5. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia.


Kaurakeksit

250 g Voita (tai margariinia)

3 dl Sokeria

(2 dl Rusinoita)

3 dl Vääksyn Myllyn vehnäjauhoja

7½ dl Vääksyn Myllyn isoja kaurahiutaleita

1½ tl Soodaa

1 dl Kermaa 

Vatkaa sokeri ja margariini, lisää rusinat, vehnäjauhot, joihin sooda sekoitettu, kaurahiutaleet ja lopuksi kerma. Taikinasta pyöritellään pieniä kakkuja, jotka paistetaan 175°C - 200°C:ssa kauniin ruskeiksi.(n.7 min.)


Omenauunipuuro

4 dl Vääksyn Myllyn kaurahiutaleita

2 Omenaa raasteena

2 rkl Juoksevaa hunajaa

1 l Vettä

(½ tl Suolaa) 

Laita puolet kaurahiutaleista voideltuun uuninkestävään vuokaan. Lisää päälle omenaraaste, hunaja ja loput kaurahiutaleet. Kaada päälle vesi ja mausta halutessasi suolalla. Kypsennä puuroa 175 asteisessa uunissa noin tunti. Tarjoa valmis puuro välipalana maidon, kanelin ja sokerin kanssa.


Ylimyllärin parempi jälkiruoka

2 dl höyrytettyjä kokonaisia kaurasuurimoita

3 dl vettä

1 dl pähkinä-toffeesnapsia (Pramia Alkosta 21%)

pinnalle:

kevyesti sokeroitua kermavaahtoa
mansikoita, mustikoita tai vadelmia 

Kiehauta vesi ja lisää Vääksyn Myllyn kaurasuurimot. Keitä hiljakseen n. 10 - 15 min. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta lävikössä. Laita suurimot kattilaan ja kaada päälle pähkinä-toffeesnapsi.
Anna ”maustua” pari tuntia (mielellään yön yli).
Annostele jälkiruokakulhoihin ja päälle kermavaahtoa ja kotimaisia marjoja maun mukaan.

Huom. ei suositella lapsille alkoholin vuoksi!


Kaurahelmirieska

7 dl vettä

3 dl höyrytettyjä kokonaisia kaurasuurimoita

1,5 tl suolaa

3 rkl ruokaöljyä

2 kpl kananmunaa

5 dl maitoa tai vettä

3 dl vehnäjauhoja 

Kaurasuurimoita keitetään  vedessä n.10-12 min. Valutetaan lävikössä ja sekoitetaan muut aineet, ja paistetaan 250 asteen lämmössä uunipannulla leivinpaperin päällä noin 20 min. Taikinaan voi myös laittaa hiukan yrttejä (basilika tms…).

 

LISÄÄ LOISTAVIA KAURARESEPTEJÄ       WWW.LUMOUDUKAURASTA.FI